Календар

юни 2019
пн вт ср чт пт сб нд
  1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Лятно училище по дигиталната хуманитаристика и ИКТ - ново издание 2017

10.04.17 | Новини

Лятно училище по дигиталната хуманитаристика и ИКТ - ново издание 2017

Университетският комплекс по хуманитаристика на Софийския университет "Св. Климент Охридски", кани експерти и млади изследователи на четвъртото по рода си лятно училище за технологични инструменти в сферата на дигиталната хуманитаристика.

Лятното училище ще се състои между 7 и 11 септември 2017 г. в планински курорт близо до София (предстои уточняване на мястото). В лятното училище като обучители ще вземат участие световноизвестни специалисти и водещи експерти от Великобритания и САЩ и ще включва няколко модула, свързани с подходите и употребата на Linked Spatial Data, Гео-анотиране, Визуализация и информационни системи (География и топография), Python for data extraction, enriching and cataloguing, EpiDoc и TEI markup и употребата на големи масиви от данни (Big Data) с д-р Валерия Витале (School of Advanced Studies, University of London), д-р Габриел Бодар (School of Advanced Studies, University of London), д-р Симона Стоянова (School of Advanced Studies, University of London), доц. Димитър Биров (University of Sofia) и д-р Едуардо Миранда (Carnegie Mellon University of Pittsburgh).

В рамките на лятното училище е предвидена и дискусия за актуалното състояние и бъдещите възможности за развитие на дигиталната хуманитаристика в Югоизточна Европа.

Таксата правоучастие е 50 евро, които се заплащат след одобрение за участие от Организационния комитет.

За кандидатстване - изпращайте актуална автобиография и мотивационно писмо (на английски) на адрес: dhsummerschool@uni-sofia.bg, не по-късно от 15 юни 2017 г.
Допълнителна информация в английската покана - тук.

Организационен комитет

Доц. Димитър Биров
/Факултет по математика и информатика на СУ/

Д-р Димитър Илиев
/Факултет по класически и нови филологии на СУ/

Д-р Мария Баръмова
/Исторически факултет на СУ/

Д-р Григор Бойков
/Исторически факултет на СУ/

Добромир Добрев
/Университетски комплекс по хуманитаристика/