На 22 май 2018 година Европейската комисия излезе с три препоръки до Съвета в сектор образование. Две от тях представляват голям интерес в контекста на Петицията на Асоциацията на българските училища в чужбина(АБУЧ) внесена през 2017 година в Европейския парламент.

На 04.11.2016 в Рим, Италия, екип на проект „Планината“ участва в Round Table „Mountain Heritage Project“ за подготовката на международен проект по Хоризонт 2020, с работно заглавие „Maintenance of mountain heritage in Europe for sustainable use of its natural environment, for PROtection and promotion of the mountains’ cultural-historical traditions, for a VIable tourism, and for REsilience to climate and land use changes“ - PROVIRE, организирана от Научния съвет по селско стопанство и аграрна икономика на италианското Министерство на селското стопанство, WORLD AGRICULTURAL HERITAGE FOUNDATION (WAHF), и the INTERUNIVERSITY CENTER FOR RESEARCH ON SUSTAINABLE DEVELOPMENT (CIRPS).

21 март 2018 г., Брюксел, Евродепутатът Светослав Малинов поиска продължение на дебата  в пленарна зала в Страсбург

Петиция на Асоциацията на българските училища в чужбина бе посрещната с аплодисменти на  заседание на комисията по петиции на Европейския парламент днес.

Софийският университет и Зографската света обител в Атон подписаха 10-годишно споразумение, в рамките на което ще бъде развивана дългосрочна научна програма

В сряда, 21 март, в комисията по петиции на Европейския парламент ще бъде обсъдена петиция на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ). Инициативата има за цел да защити т. нар. „малки“ езици, сред които попада и българският, и да улесни запазването на връзката между учениците в чужбина и родния им език. В нейна защита се обявяват евродепутатът Светослав Малинов и колегите му от българската делегация в Eвропарламента.

На 7 септември 2017 г. в Боровец започна Лятното училище по дигитална хуманитаристика и ИТ. Събитието се реализира в рамките на научна програма „Технологични екосистеми в хуманитаристиката“ към Университетския комплекс по хуманитаристика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. За участие в двете паралелни секции на лятното училище са одобрени над 40 души – студенти, докторанти, млади и утвърдени изследователи в научни организации от над 10 държави.

Уважаеми колеги и приятели на българските училища в чужбина,

С прискърбие изказваме съпричастието си във връзка с кончината на 3 ноември 2017 г. на професора от Софийския университет Костадин Грозев – историк, американист и голям съмишленик на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ).

Едуардо Миранда и Матю Бас, Карнеги Мелън

На 5 септември 2017 г. в Конферентната зала на Софийския университет “Св. Климент Охридски” се проведоха публични лекции на проф. Едуардо Миранда и Матю Бас от Университет “Карнеги Мелън”. Лекциите преминаха при засилен интерес и бяха посетени от студенти, докторанти, млади и утвърдени учени в областта на софтуерните технологии.

Copyright © 2022 Университетски комплекс по хуманитаристика „АЛМА МАТЕР“.