21 март 2018 г., Брюксел, Евродепутатът Светослав Малинов поиска продължение на дебата  в пленарна зала в Страсбург

Петиция на Асоциацията на българските училища в чужбина бе посрещната с аплодисменти на  заседание на комисията по петиции на Европейския парламент днес.

Петицията има за цел да защити т. нар. „малки“ езици, сред които попада и българският, и да улесни запазването на връзката между учениците в чужбина и родния им език. Петиционерите, в лицето на Камелия Конакчиева, защитиха каузата си в зала, а зад тях застанаха евродепутатът Светослав Малинов, който ги подкрепя от самото начало, български евродепутати и евродепутатиот Словения, Чехия, Унгария, Малта и други държави.

Камелия Конакчиева заяви от името Асоциацията, в която членуват над 100 организации на български родители и учители по света, че тази инициатива е в полза на мобилните семейства. „Мобилността означава отворени врати навсякъде в Европа, а загубата на един език затваря врати.“ - категорична беше тя. Ученици от Българско училище "Кирил и Методий" в Париж и техни родители също застанаха зад петицията чрез присъствието си в залата.

Светослав Малинов (ДСБ/ЕНП) предложи дебатът по темата да продължи в пленарната зала на Европейския парламент. Така конкретните въпроси за оценяването на знанията на учениците по родния им език в чужбина и признаването на тази оценка или сертификат ще бъдат поставени на най-високо европейско ниво. Всички евродепутати от българската делегация също застанаха зад тази позиция.

Петицията намери изключителна подкрепа и в лицето на Европейската комисия. Представителите на ЕК в залата заявиха, че тя идва в точния момент, тъй като на европейско ниво се подготвят сериозни предложения именно по тези въпроси. Без да разкриват повече за бъдещите мерки, те подчертаха, че са отворени за предложенията на АБУЧ и евродепутатите.

Представители на Постоянно представителство на Република България към ЕС увериха, че моментът за поставяне на тези въпроси е много добър и че Българското председателството е отворено за съдействие.

Комисията по петиции взе решение следващите стъпки по петицията да се осигурят чрез съвместна работа с комисията по култура и образование на Европейския парламент.

За повече информация: Митко Ангелов Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. 

Четете още на: http://www.mediapool.bg/evrodeputati-obsadiha-vazmozhnostite-za-zashtita-na-malkite-ezitsi-v-es-news277012.html

su bg

fni bg