С радост информираме, че националното издателство "Аз-Буки" издаде  „Адаптирана методика на обучението по история“ ( в приложението). Трудът на  д-р Валентина Александрова-Кирова обобщава натрупания опит в преподаването на българската история в училище "Иван Станчов" към Посолството на България в Лондон и в българското училище „Слово“ в Оксфорд.

Методиката е издадена с подкрепата на Университетския комплекс по хуманитаристика „Алма матер“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и е финансирана от Фонд „Научни изследвания“ на МОН по програма „Национални, европейски и цивилизационни измерения на диалога „Култура – език – медии“.

„В ръцете си държите книга, чийто оригинален и иновативен принос ще е от изключителна полза за заелите се с нелеката, но много родолюбива задача да преподават история в българските неделни училища в чужбина. Книгата е плод на дългогодишните преподавателски занимания на Валя Александрова-Кирова, на натрупания от нея опит в трудната задача да направи българското минало достъпно, интересно и вълнуващо за деца, за които България е едно далечно географско понятие…“ – така започва обръщението си към читателите, с което представя методиката доц. д-р Костадин Грозев, научен директор на УКХ „Алма матер“ и преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Целта на изследването е да се споделят добри практики, да се предостави информация по широк кръг проблеми, свързани с преподаването по история на България в българските съботно-неделни училища, да се предложат практически и модерни идеи за преодоляването им. Важно място в научния труд заема сравнението с преподаването по история в британската образователна система, както и очертаването на тенденциите в тематиката, програмите и съвременното развитие на британската историческа педагогика.

Авторът изказва специална благодарност към Университетския комплекс по хуманитаристика „Алма матер“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“; на Управителния съвет на Асоциацията на българските училища в чужбина  и на издателство „Аз-Буки“ за оказаната подкрепа при реализацията на проекта.

Адаптираната методика ще бъде подарена на всички колеги - участници в годишната 10-та юбилейна конференция на АБУЧ , която ще се проведе в аулата на СУ „Св. Климент Охридски“ на 26 юли 2017 г. от 10.00 сутринта.

su bg

fni bg