За поредна година СУ „Свети Климент Охридски“ и Комплексът по хуманитаристика „Алма Матер“ бяха домакини и съдействаха за провеждането на Осмата годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина (27.07-30.07.2016).

Конференцията бе уважена от вицепремиера и министър на образованието Меглена Кунева, зам.-министъра на външните работи Христо Ангеличин, председателят на ДАБЧ Борис Вангелов, зам.-председателя на парламентарната комисия по образование Милен Михов, Западноевропейския митрополит Антоний, главния секретар на МОН г-н Красимир Вълчев, председателя на Съюза на българските учители Янка Такева, представители на Института за български език към БАН, на Департамента по езиково обучение – ИЧС към СУ и др.

Научният директор на Университетския комплекс по хуманитаристика „Алма матер”, доцент Костадин Грозев, ръководител на катедра „Нова и съвременна история”, представи личното приветствие на Ректора на СУ „Свети Климент Охридски“ професор дфн Анастас Герджиков.

Председателят на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ) д-р Ирина Ботева-Владикова представи на вниманието на участниците инициираната от Асоциацията Петиция до Европейския парламент, призоваваща в ЕС да бъде въведена и матура по български език за българските деца, които живеят и учат там. 49 депутати от Народното събрание са подкрепили петицията, стана ясно по време на конференцията. Зам.-председателят на Комисията по образование към НС връчи тези подписи на депутати в подкрепа на петицията.

В същия ден се състоя връчване на почетното отличие „Неофит Рилски“  за 2016 година на МОН на учители от българските съботно-неделни училища в чужбина.

В рамките на годишната среща се проведе и изнесен семинар за обучение преподаватели и администратори от българските училища и професионални квалификационни курсове (28.07-30.07.2016), проведени със съдействието на митрополита за Средна и Западна Европа - Антоний, игумена на Бачковския манастир „Успение Богородично”- архимандрит Симон и Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” с домакин Бачковски манастир, с.Бачково. Семинарът бе уважен от Вицепрезидент Маргарита Попова.

Основни акценти от работната програма на семинара бяха:

1.Представянето на „Разработки на адаптирани учебни програми за гимназиален курс на училищата в чужбина” и „Методическо помагало по материала в раздели „Старогръцка”, „Библия” и „Старобългарска литература” в помощ на преподаватели и ученици от българските училища в чужбина на г-жа Здравка Момчева – поет и писател, преподавател в Българското училище към Посолството на България в Лондон.

2. Презентация на тема „Нематериалното културно наследство като ресурс за съхранение и транслация на националната идентичност“ - доц. днк Мария Шнитер

3. Презентация на тема "Споделяне на добри практики от българските училища в чужбина: организиране на средновековен ден и други проекти" - д-р Валентина Александрова, преподавател по история в Българското училище към посолството на РБългария в Лондон, Великобритания.

4. Дискусия и презентация на тема „Урокът спектакъл като алтернативна форма в обучението по българска литература зад граница и ролята му за изграждане на национално самосъзнание чрез интегрирано обучение“ - Виолета Петрова, преподавател по БЕЛ в БУ „Джон Атанасов” – Чикаго, САЩ.

su bg

fni bg