За поредна година Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и Университетският комплекс по хуманитаристика „Алма Матер“ съдействаха за организацията и провеждането на Годишната конференция на преподаватели и администратори от българските училища в чужбина – 26.07-29.07.2017. Тази година срещата бе особено тържествена, защото съвпадна с десет годишния юбилей на Асоциацията на българските училища в чужбина.

На откриването на юбилейния форум в Аулата на Софийски университет присъстваха вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, заместник-ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Ренета Божанкова, Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, г-жа Елена Шекерлетова, постоянен секретар на Министерството на външните работи, проф. Анелия Клисарова, зам.-председател на Комисията по образованието и науката в Народното събрание, председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев, председателят на Комисията по политиките за българите в чужбина Андон Дончев, председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева, народни представители, евродепутати, политици, представители на издателства, музеи, на български училища от различни страни по света.

„Българите сме мъдър народ, където и да отидем, градим свое училище. Наследили сме го от дедите си, носим го и днес в сърцата си и го завещаваме на децата си“ заяви в словото си председателят на Асоциацията на българските училища в чужбина д-р Ирина Ботева-Владикова и подчерта, че днес броят на училищата в чужбина надвишава триста. По думите й, днес Асоциацията има над 220 членове – юридически и физически лица, развиващи дейност в Европа, Азия, Северна Америка, Южна Америка, Африка, Австралия. В словото си д-р Владикова обърна внимание и на Петицията на Асоциацията на българските училища в чужбина за признаването на българския език като матуритетен в страните-членки на Европейския съюз.

Конференцията се провежда с участието на Министерството на образованието и науката, Софийския университет "Св. Климент Охридски", Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, Българската източноправославна епархия за Западна и Средна Европа и Рилския манастир „Свети Иван Рилски“.