Изследователският проект „Мултимедийна, информационна и образователна дигитална платформа за български език, история, география и култура” съдейства за организацията на поредната Работна среща на преподаватели и администратори от българските училища в чужбина, реализирана в периода 25-30 април в Израел.

Домакини на събитието бяха Българското училище в Тел Авив „Патриарх Кирил” и Българският културен и информационен център в Израел с директор г-жа Рина Бакалова. Българската делегация, включваща 39 представители на българските неделни училища от Европа, САЩ и Китай, беше водена от Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, който отговаря за сътрудничеството между Българската Патриаршия и българските училища в чужбина. Провеждането на събитието и придружаващата го богата програма, са резултат от няколкогодишното плодотворно сътрудничество между Западно- и средноевропейската епархия и Асоциацията на българските училища в чужбина.

Темата за ролята на духовността, религията и образованието за запазването на националната идентичност бе фокусът и на две важни срещи от програмата  – с Йерусалимския патриарх Теофил ІІІ и със Севастийския архиепископ Теодосий. Работната среща слага началото от серия мероприятия, посветени на десет годишния юбилей от създаването на Асоциацията на българските училища в чужбина, и подкрепата за БПЦ за номинацията ѝ за Нобелова награда за мир. Участниците в срещата в Българското училище в Тел Авив „Патриарх Кирил” бяха поздравени от Негово Превъзходителство г-н Димитър Михайлов, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Израел (Тел Авив, 29.04.2017).